Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O romantice a jak se nestát pacientem

Té nabídce nešlo odolat. Romantický víkend v lázních.  Z obrázku se na nás dívala blondýna ladně rozložená ve vaně. Manželovi zajiskřila očka.

Dalo se tušit, že blondýna nebude součástí poskytovaných služeb. Ale i tak to byla nabídka lákavá.  Mně k pocitu romantického víkendu v podstatě stačí, když nemusím nic dělat.  Výlety  nebo květinové dary také neodmítám. Tady místo květin nabízeli lahvinku vína.  K tomu masáže, vířivky a podobné zážitky.

Manžel měl nedávno kulaté narozeniny, jeho bolavé koleno naznačovalo, že by mu teplá voda i vlídná masáž prospěla. Nikdy jsme v lázních nebyli a mně to lákalo. Ze zvědavosti. Mám kamaráda, který jezdí do stále stejných lázní každý rok už nějakých čtyřicet let. Obohatilo ho to o spoustu zážitků.

Koronavirus  přivřel cesty do zahraničí, tohle byla možnost, jak si to vynahradit. Od té doby, co s námi nejezdí děti, se naše priority posunuly od počtu najetých kilometrů na kolech nebo lyžích k decentnímu sportování. Pak trochu well-ness a něco dobrého k jídlu. Špetka  koření v kolotoči běžného života.

Nástupním dnem do lázní byl pátek, okolo 14. hodiny, začínalo se obědem. Na pátek jsme si tedy vzali dovolenou, oběd doma jsme vynechali. Vyrazili jsme vybaveni apartními župánky, přezuvkami k bazénu a zkušenostmi z well-ness.

Lázeňský areál je malý, hlavní budova panelákového typu opravená, uvnitř se všechno jen blýskalo. Bylo vidět, že tady investovali dost peněz.  To nevypadalo vůbec špatně.

Odbavení na recepci proběhlo poměrně běžným způsobem. Trochu nás  jen zarazil pokyn, že se máme dostavit k nějakému číslu dveří za doktorkou a k dalšímu číslu dveří pro rozpis procedur. Snažili jsme se naznačit, že tam nejsme jako pacienti. Marně. Hned za recepcí se z nás pacienti stali!

Ocitli jsme se na chodbě mezi skupinou staroušků, kteří tady viditelně nebyli na romantickém pobytu. Čekali jsme. Dlouho. Dorazila dvojice mladých, tak okolo pětadvacítky. Nevěřícně se rozhlédli.  My s manželem alespoň trochu zapadali do kategorie našich spolusedících staroušků, ale téhle dvojici k tomu chybělo ještě tak padesát let.  Už dlouho jsem neviděla někoho tak vykuleného! Začínalo mě to bavit.

Ze dveří občas někdo vyšel, další dovnitř. Čas se vlekl. Tak na tohle jsme si brali dovolenou?! Mému muži naběhla na čele žíla. Je to lev. Hladový lev není  ideální společník. Čekající hladový lev je nevybuchlá bomba.  Ze dveří vyšla dáma v bílém plášti. Manžel ji odchytil a hromovým hlasem se snažil vysvětlit, že nejsme žádní pacienti a že už tady čekáme přes půl hodiny.  Dáma pokývala, že je prý pátek a že přijelo na příjem hodně lidí. Tak to bychom tedy nepoznali….

Naštěstí po chvíli přišla a odvedla nás i s  mladou dvojicí čekat před jiné dveře. Postupně si nás zvala a provedla dotazníkové šetření zdravotního stavu. Zkoušela vyjmenovat běžné i méně běžné choroby a já jí pokaždé musela sdělit, že jsem zatím nic z toho neulovila, vyjma dětských nemocí. Viditelně jsem ji neuspokojila. Každý je přeci pacient! A když ne, tak bude!

Můj muž by jí v tomto směru poskytl více materiálu, ale konstatoval, že je tam na romantickém víkendu a ne u výslechu. 

Byli jsme posláni čekat před další dveře. Tady poskytovali rozpis procedur. Byl to vlastně stejný seznam, jaký jsme dostali v nabídce pobytu, jen k tomu přidělili místa a časy. Počkali jsme si další půl hodinku. Zvláštní. Člověk by řekl, že by to mohli mít připravené předem. Nepřijeli jsme nečekaně.

Pochopili jsme, že se jaksi nepodařilo ze skupiny „ Pacienti“ oddělit skupinu „Romantici“.  Navíc skupina „Pacienti“ se komplikuje tím, že se dělí na „Pacienty na pokladnu“ a „Pacienty samoplátce“. Do toho nebohému personálu dají ještě ty „Romantiky“.

Odpoledne už pokročilo, když jsme se konečně propracovali k obědu. Byli jsme hladoví jako vlčáci. Jídlo se podávalo v samostatné budově. Nejprve jsme se ale museli dostat přes „výživovou specialistku“, která odborně konstatovala, že nemáme žádnou dietu a nasměrovala nás do jídelny. 

Zjistili jsme, že obří jídelna, vypadající jako tělocvična, je pro „pacienty na pokladnu“, boční salonek pro „pacienty samoplátce“ a samostatný salonek je patrně pro „pacienty romantiky“.

Romantiků mnoho nebylo. Logicky jsme se tak ocitli v salonku sami, po chvíli dorazila mladá dvojice, se kterou jsme se pak potkávali celý víkend.

Vařili dobře, obsluha byla vlídná.  Po pravdě, my byli tak hladoví, že bychom už ohlodali i květinovou výzdobu na stolech.

Po velmi pozdním obědě jsme se rozhodli pro romantickou procházku městečkem.  Sotva jsme opustili areál lázní, někdo na nás volal. Byla to naše sousedka z domova,  zdatná důchodkyně, bývalá  učitelka. Věřte, že její trénovaný hlas nepřeslechnete. Je to laskavá dáma. Vlastně ani nevím, proč jí studenti přezdívali Al Kaida.   Mám ji ráda, už týden jsme se neviděly. Sdělily jsme si novinky. Rozhodla se nás provést po městečku.  Nedávno absolvovala prohlídku s průvodcem, chtěla nás obohatit o znalosti stavebních slohů i místopis. Tuším, že manžel měl trochu jinou představu romantické procházky. Postupně se od nás vzdaloval.

Když jsme si my dvě se sousedkou popovídaly a prohlédly památky, počkaly jsme před galerií na manžela. Tam se s námi sousedka rozloučila a my se šli pokochat uměním. Mnoho času jsme na to neměli, čekala nás jakási koupací procedura a večeře.

První večer jsme zakončili na pokoji u lahvinky vína. Pod našimi okny měli mejdan čiperní staroušci. Ti nezůstali u jedné lahvinky. Vydrželo jim to dost dlouho. Bylo horko, měli jsme otevřená okna. Spát se nedalo.  Byla to noc plná vášní.

Druhý den hned po snídani nás čekala série koupelí, masáží a zábalů. Pak oběd a s přestávkami další procedury.  Nezdálo se, že bychom měli čas na nějaký výlet. Personál naštěstí chtěl mít v sobotu také  volno, přeorganizovali si to sami bez ohledu na rozpis, zato mnohem lépe. Přitom nic neošidili. Zbyl nám tak čas na procházku okolo městečka. Velká romantika to ale nebyla, manželovo koleno nespolupracovalo. Stihli jsme obejít okolí, posedět v hospůdce u řeky, zavzpomínat na naše vodácké časy a jít zpět.  Měli jsme toho celkem dost.  Na rozdíl od čiperných staroušků nám asi chyběla  praxe. My šli po večeři spát, oni měli další mejdan.

V neděli ráno nás hned po snídani čekalo plavání v bazénu.  Pak už jen zabalit a odjet. Bazén jsme si prohlédli v minulých dnech, při pobytu ve vířivce. On je to spíš bazének.  Ale těšili jsme se.

Těšili jsme se jen do chvíle, než jsme k němu došli. Před bazénem stál dav staroušků vybavený plavkami a župánky. Stáli tam už dost dlouho.  Připomínali autobusový zájezd. Bylo vidět, že jsou zkušení. Věděli, že si musí uhájit v bazénu svůj prostor.  Musela jsem se začít smát. Tohle byla romantika největší. Strávit hodinu v bazénu tělo na tělo se staroušky! Rozhodli jsme se dopřát jim více prostoru a zmizeli jsme. Při odchodu jsme potkali mladou dvojici nesoucí si také župánky a plavky. Není nad trochu romantiky v bazénu!

My byli z romantiky dokonale vyléčeni. Toužili jsme jen po vlastní posteli a klidu.  Dokonce ani tu vnadnou blondýnu z nabídky jsme tady nepotkali!  Mám takové tušení, že o romantice máme každý jiné představy. 

Romantika je stav mysli, nikoli čin – napsal  Barton Goldsmith.  Romantické zážitky by se asi kupovat neměly. Možná stačí jen drobné střípky radosti.  Nic, za co by bylo třeba platit.

Proto vám přeji  každý den špetku romantiky a zadarmo!

Autor: Blanka Veltrubská | pondělí 21.6.2021 7:35 | karma článku: 23,89 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – Centralizační a internační klášter Králíky

Věznění bez soudů, nucená práce v kraji hlubokých lesů. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal do nejzazších koutů republiky to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko-Králický výběžek.

31.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – temná doba v temném kraji

Mučení, upálení, stětí, věznění bez soudů v kraji hlubokých lesů a čisté vody. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal pod koberec lesů to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko.

21.1.2024 v 8:00 | Karma: 14,83 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – kdy jindy, když ne teď?!

Před usnutím se mi honily hlavou útržky z celého dne. Byl to parádní den, ale dobře se mi nespalo. Házela jsem s sebou v hamace jako ryba v síti. Svoji spolunocležnici jsem určitě budila.

15.1.2024 v 7:26 | Karma: 16,60 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – jak se vaří dobrá nálada

Bylo studené podzimní ráno, slunce neochotně poslalo první paprsky na zem. Po nočním společníkovi nezbyly v trávě stopy, překryla je rosa.

8.1.2024 v 7:41 | Karma: 15,44 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – a prdí taky jeleni?

Hulákání jelenů k ránu ustalo, přesto jsem vstávala ještě za tmy. Podzimní dny se krátily, nebyl čas dlouho spát. Polský chlapík si přispat mohl, já ale měla před sebou delší cestu.

1.1.2024 v 7:44 | Karma: 19,98 | Přečteno: 408x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – do Bílé Vody

Slunce si hledalo cestu do údolí dlouho. Na plachtě tarpu byla rosa, od potoka se zvedal studený a vlhký vzduch. Z vyhřátého spacáku se mi nechtělo.

25.12.2023 v 8:00 | Karma: 16,96 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Hledání ráje

Kolem mne tma a vítr, už se mi vstávalo i lépe. Na východě se ale objevil úzký proužek slunce, který sliboval krásný podzimní den. Zabaleno jsem měla za chvilku, ke snídani rychlá ovesná kaše a voda.

18.12.2023 v 7:35 | Karma: 16,01 | Přečteno: 337x | Diskuse| Osobní

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Udělat si to zajímavé

Na podzimní cestu do hor jsem se nijak zvlášť nepřipravovala. Mým největším sportovním výkonem v létě bylo sníst čtyři zákusky na dovolené. Do dalších sportovních výkonů jsem se nepouštěla, žádný složitý itinerář jsem nevyráběla.

11.12.2023 v 8:07 | Karma: 14,76 | Přečteno: 342x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Jak jsem si došlo pro…

Předpověď počasí slibovala tropický den, v pozdějších hodinách oblačnost, bouřky, přívalové deště a krupobití. Měla jsem se na co těšit.

4.12.2023 v 7:24 | Karma: 15,09 | Přečteno: 366x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Spím já ráda v přírodě?!

Stejně jako v předchozích dnech, i dnes jsem vstávala okolo páté. Měl být tropický den s teplotami přes 35 stupňů celsia. Rychle jsem posnídala, doplnila vodu a vyšla do krásného rána.

27.11.2023 v 7:36 | Karma: 16,03 | Přečteno: 350x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Kde je vůle, tam je cesta

Pečlivě vypracovaný itinerář jsem si mohla strčit za klobouk. Do Opavy jsem jít nechtěla, ale musela. Pohřbila jsem tam staré boty, pořídila nové a přespala v penzionu. Ztratila jsem tím spoustu času i kilometrů.

20.11.2023 v 7:44 | Karma: 13,10 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Kde je svět v pořádku

Vstávala jsem s prvním světlem. Snídani jsem ošidila, virus z předchozích dnů se nechtěl vzdát bez boje. Už to ale nebylo nic vážného, bylo jasné, že prohrál. Vyšla jsem z penzionu do krásného, nedělního, letního rána.

13.11.2023 v 7:35 | Karma: 15,39 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí- Prajzové

Jak nám to s virem půjde dál, se uvidí. Ráno se vidělo. Žádný zázrak to nebyl. Virus se nechtěl vzdát bez boje, žaludek opět jako na vodě a svět se se mnou točil. Bylo mi ale o dost lépe, než předchozí den.

6.11.2023 v 7:23 | Karma: 14,39 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka - Černé zlato

Na Ostravsku mám několik známých. Když se jich zeptám, jak se jim tam žije, odpoví, že dobře. Pokud bych se zeptala bývalých horníků, možná by řekli něco úplně jiného a jinak. Ano, je to region razovity.

30.10.2023 v 7:32 | Karma: 15,66 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Krajina nemilovaná

Nevypadalo to vůbec dobře. Ještě, než jsem otevřela oči, už jsem věděla, že je to průšvih. Svět se se mnou točil, žaludek jako na vodě. Tuhle virózu znám, potká mě tak jednou do roka. Zvracení, hrabu se z toho v průměru tři dny.

23.10.2023 v 7:57 | Karma: 13,55 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Kdy začíná cesta?

Kdy začíná cesta? Je to prvním krokem z domova? Nebo začala už dávno před tím? Začíná plánováním, přípravou nebo první myšlenkou?

16.10.2023 v 7:36 | Karma: 14,17 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Nevyžádané rady

Začala jsem se těšit na další kus cesty po hranicích. Byla jsem zvědavá, jak se chodí Slezskem i jak to chodí ve Slezsku. Osud jsem tím asi náramně pobavila.

9.10.2023 v 7:31 | Karma: 17,21 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – Osudy

Tři týdny trvalo, než zmizely štípance od štěnic a tři měsíce, než se koleno umoudřilo. Přišel Advent a my s manželem vyjeli do krajiny pouští a polopouští. Znovu jsem si uvědomila, jak moc patřím do hor, kopců a do lesů.

2.10.2023 v 7:25 | Karma: 11,93 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

O umění bloudit

Ženy údajně nemají orientační smysl. Alespoň to tvrdí mnozí pánové. Pánové prominou, ale že ženy nemají orientační smysl je nesmysl. Dokonce vědecky dokázaný.

20.3.2023 v 7:36 | Karma: 16,05 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí - a noc plná vášní

Byla to noc plná vášní. Neměl to ale na svědomí mladý pár, který se mnou sdílel pokoj. Ti spali jako zabití. Celou noc mě budily hlasy vichřice a štípání nějakého zatoulaného komára.

13.3.2023 v 7:50 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ona
  • Počet článků 113
  • Celková karma 16,44
  • Průměrná čtenost 361x
Jsem dáma v nejlepším věku. Mám slušné vzdělání a zajištěné postavení. Zblázním se jen párkrát do roka. Třeba tak, že vyrazím na toulky - nejenom Šumavou.

Seznam rubrik