Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dáma na rozcestí – a první výstřely

Cesta ze Svatého Tomáše  po pěšince  na horské louce byla za odměnu. Pak dolů do údolí k bývalé obci  Linda.  Čistá radost. 

Pak  nudné kilometry asfaltové silnice. Krátká zastávka u pomníku  Antonína Měsíčka:

Nápis:
IN MEMORIAM
Zde padly první výstřely během vyhrocujícího se nacionalistického šílenství, dne 21. 9. 1938. Ze zálohy zde byl příslušníky Freikorpsu zastřelen Antonín Měsíček, četnický velitel z Rychnůvku. Zemřel 23. 9. 1938. To byla první oběť vraždění. Jako odplatu za tento čin položili další lidé své životy v letech 1945 – 1946. Vzpomeňme všech obětí i těch dalších, kteří následovali.

Je dobré si připomenout, jak těžký život tady v pohraničí byl.  Každá zaniklá obec je sama o sobě památníkem těch, kteří museli odejít.  Památníků  českých lidí, kteří při obraně své země zemřeli, nebo těch, kteří se museli z pohraničí nuceně vystěhovat  po Mnichovské dohodě, těch je  mnohem méně. Přesto to zasáhlo osudy tisíců lidí. 

Jak se žilo v Pošumaví na bavorské straně  ve třicátých letech, za války i po ní  píše ve svých vzpomínkách paní Anna Wimschneidlerová.  Podle její knihy Podzimní mléko byl i natočen film.  Popisuje, jak po smrti své maminky musela  ještě jako malé děvčátko převzít všechnu její práci.  Starala se o sourozence, vařila i prala pro velkou rodinu s mnoha dětmi a do školy sotva stačila chodit.  Chudá pole rodinu  nemohla uživit, měli často hlad, oblečení  měli  každý  sotva jedno. Těžko si představit, jak obrovská chudoba v té době byla v bavorské části Šumavy.  Je pochopitelné, že po válce vysídlence nevítali s otevřenou náručí. 

Určitě je dobře, že u nás konečně smí  vycházet knihy německých obyvatel, kteří popisují své osobní zkušenosti s odsunem z českého pohraničí.   Například  vzpomínky  paní Rosy Tahedlové.  Pocházela  z Dobré na Šumavě,  vystudovala německý učitelský ústav a za války učila na Prachaticku. Po válce nebyla  část její rodiny odsunuta. Svoje povolání  ale nesměla vykonávat.  Její německy mluvící rodina   se stala občany druhé kategorie a pracovat směli jen v lese.   Většina  jejich německy mluvících sousedů byla vystěhována. Noví obyvatelé neuměli hospodařit, domy i louky zpustly. Kontaktů s česky mluvícími lidmi mnoho neměla a pokud ano, tak jí mnoho dobrého nepřinesly. Až v roce 1968 dostali  povolení vystěhovat se za svými příbuznými.  Její vzpomínky nejsou pro nás vůbec lichotivé.

 Vzpomínky na  válečnou a poválečnou dobu  rodiny pana Měsíčka a mnohých dalších  zabitých nebo vyhnaných z pohraničí by byly asi také o dost jiné.  Ale o tom historie je. Skládá se z příběhů jednotlivých lidí. Křivdy se staly na obou stranách.

Měla jsem o čem přemýšlet. Cesta po asfaltové silnici byla dlouhá.   Odbočila jsem na Liščí cestu vedoucí lesem. Z něj jsem se vynořila těsně u hraničního přechodu Guglwald.  Pak po louce k bývalé Lhotě. Už dlouho tady nikdo nešel, tráva mi sahala po pás.  Následovalo  dlouhé stoupání po silnici na bývalé Kapličky.  Mám to tam ráda.  Krajina se tam otevírá.  Nabízí pohled na obnovenou kapličku a chátrající strážní věž pohraničníků.  Kontrast časů. Před několika lety jsme tady s kamarádkou usínaly za zvuků střelby. Ale to už je jiný příběh. Šla jsem dál.  Zbývalo dojít už jen kousek na  místo  přespání.

Obnovená kaplička a chátrající strážní věž

Do přístřešku jsem dorazila právě včas, abych si stihla udělat večeři a pověsit hamaku. Měla jsem toho dost.  Dneska jsem to vážně přehnala.  Ušla  jsem okolo  šedesáti kilometrů a k tomu  vyšla nejméně  šest kopečků s nadmořskou výškou přes tisíc metrů. 

Zalezla jsem do  hamaky a spacáku.   Komáři se rozhodli povečeřet na mně,  přehodila jsem  si přes obličej  šál od kamarádky a usnula.  Komáři naštvaně  odlétli.  Zlatá kamarádka… Ještě, že tady  se mnou nebyla. 

 

 

Autor: Blanka Veltrubská | pondělí 25.10.2021 8:03 | karma článku: 11,38 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – Centralizační a internační klášter Králíky

Věznění bez soudů, nucená práce v kraji hlubokých lesů. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal do nejzazších koutů republiky to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko-Králický výběžek.

31.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 451x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – temná doba v temném kraji

Mučení, upálení, stětí, věznění bez soudů v kraji hlubokých lesů a čisté vody. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal pod koberec lesů to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko.

21.1.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 374x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – kdy jindy, když ne teď?!

Před usnutím se mi honily hlavou útržky z celého dne. Byl to parádní den, ale dobře se mi nespalo. Házela jsem s sebou v hamace jako ryba v síti. Svoji spolunocležnici jsem určitě budila.

15.1.2024 v 7:26 | Karma: 16,60 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – jak se vaří dobrá nálada

Bylo studené podzimní ráno, slunce neochotně poslalo první paprsky na zem. Po nočním společníkovi nezbyly v trávě stopy, překryla je rosa.

8.1.2024 v 7:41 | Karma: 15,45 | Přečteno: 424x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – a prdí taky jeleni?

Hulákání jelenů k ránu ustalo, přesto jsem vstávala ještě za tmy. Podzimní dny se krátily, nebyl čas dlouho spát. Polský chlapík si přispat mohl, já ale měla před sebou delší cestu.

1.1.2024 v 7:44 | Karma: 19,99 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 18,27
  • Průměrná čtenost 361x
Jsem dáma v nejlepším věku. Mám slušné vzdělání a zajištěné postavení. Zblázním se jen párkrát do roka. Třeba tak, že vyrazím na toulky - nejenom Šumavou.

Seznam rubrik