Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O parkování a novotách

Naše městečko se stalo světovým. Stačil  na to kýbl barvy. Zavedli, po vzoru velkoměst, parkovací zóny. 

Kdysi jsem se s nimi setkala v Mnichově. Auto jsme nechali stát za pár euro na obrovském parkovišti na okraji města a dál pokračovali městskou dopravou. Dávalo mi to smysl, fungovalo to.  Když v Praze zavedli také parkovací zóny, obří záchytná parkoviště dost chyběla. Většinou se problém odstavených aut jen přesunul z jedné čtvrti do druhé.

U nás si vzali vzor z Prahy.  Nejprve namalovali parkovací zóny v jedné polovině městečka. Tam také udělali záchytné parkoviště.  Nijak veliké, ale kdo přijel včas, zaparkoval. Ostatní se přesunuli na druhou, ještě nepomalovanou, polovinu městečka. Cizáci měli smůlu.

Na cizince si tady dáváme pozor už od středověku.  Chrání nás hned dvě řeky a hradby, centrum není velké, jen náměstí a něco uliček okolo.  Do města jsme návštěvníky vždycky pouštěli neradi.  Většinou s nimi přišly problémy - mor, cholera, zbraně a novoty.

Prostě ideální návštěvník našeho městečka odstaví koně a zaplatí. Pak obejde náměstí, nají se v některé z předražených restaurací v centru, zaplatí a odjede pryč. Na nějaké rozmazlování návštěvníků tady nejsme zařízení.

Ovšem městečko nijak zvlášť nerozmazluje ani své obyvatele.  Proto se mnozí odstěhovali do okolních obcí a do městečka dojíždějí za prací, do škol a úřadů.  Po namalování parkovacích zón na polovině  městečka se tak každé ráno sunuly kolony aut nejprve jedním směrem – vyložit děti u škol – a pak zpět – zaparkovat na nepomalované polovině.

Po čase došlo logicky k pomalování ulic i v druhé poloviny městečka. Tentokrát už bez záchytného parkoviště. Kýbl barvy stojí méně, než vybudování parkoviště. Ne snad, že by se radní nesnažili. Oslovili sousední obec, zda by  tam nemohli udělat své parkoviště.  Představuji si to asi tak, jako by za námi přišel soused, že by nám na zahrádce úplně zadarmo vybudoval parkoviště pro svoje návštěvy. My bychom si asi poklepali na čelo a řekli něco jadrného, kam že si to parkoviště asi tak může dát. Radní ze sousední obce se vyjádřili diplomatičtěji, ale se stejným výsledkem.

Z diskusí nad parkovacími zónami  jsem pochopila, že městečko zóny sjednotily nejenom barevně. Naštvaní byli všichni.  Ti co bydlí v centru zjistili, že tam o mnoho volněji nemají, jen za to musí platit. Když k babičce přijedou vnoučata na svátky, musí odstavit auto až v horoucích peklech.

Ti, kteří dojíždí každý den do města, možná na vteřinku zauvažovali o cestování třeba autobusem. Pak se podívali do jízdního řádu a zjistili, že jezdí tak málo, že to nepůjde. Ti statečnější to i zkusili.   Rodič tak vyrazil se dvěma potomky, z nichž každý měl svůj školní batoh, ověšen kytarou a batohem na atletiku (na kroužky po škole) i svou taškou.  Odpoledne přibyl nákup.  Příště jeli autem.

Možná si říkáte, když jsem tak chytrá, jak bych to řešila já.  Selský rozum mi říká, abych si nechala zpracovat studii proveditelnosti. Tím bych zjistila, kolik parkovacích míst a kde mohu umístit.  Pokud bych měla málo místa,  musela  bych parkovací místa udělat nikoliv vedle sebe, ale nad sebou. Tedy parkovací domy.  Parkovné bych ale musela nechat za cenu lístku na městskou dopravu. Musela bych počítat s tím, že jde o ztrátový projekt.  Zkusila bych tedy sehnat dotaci. Jinak by parkovací domy byly prázdné. Nakonec bych informovala obyvatele všemi dostupnými prostředky a až pak vyrazila s kýblem barvy do ulic. Jenže to je projekt na víc než jedno volební období. Opačné pořadí je o dost levnější a rychlejší, ale poněkud nefunkční.

Zkušení už ví, kde se dá zdarma parkovat. Nebo jedou na okraj města, kde se parkovat smí.  Jen v dopravě se nic nezměnilo.  Ráno se sunou kolony jedním směrem  -děti do škol – pak zpět- odstavit auto. Odpoledne to samé v opačném pořadí.

Jednou jsem se takhle posouvala v koloně, když tu nás předjela na elektrické koloběžce mladá holka. Zbystřila jsem. Kdepak mladá holka! Byla to moje kamarádka, jen o pár let mladší než já. Inspirace byla jasná.

Od té doby si vozím v autě skládací koloběžku. Auto odstavím na okraji, naskočím na koloběžku a frčím.  Ještě nedávno jsem ráno jezdila sama. Postupně přibývaly další koloběžky a dnes už je to ráno docela slušná kolona.

Tak jen čekám, kdy nám zpoplatní vjezd do městečka. Protože na cizáky, na ty moc zařízení nejsme.  Většinou s nimi přišly jen problémy - mor, cholera a novoty.

Tak vám přeji hezký den a novinky jen samé dobré.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blanka Veltrubská | pondělí 9.5.2022 8:00 | karma článku: 23,77 | přečteno: 661x
  • Další články autora

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – Centralizační a internační klášter Králíky

Věznění bez soudů, nucená práce v kraji hlubokých lesů. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal do nejzazších koutů republiky to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko-Králický výběžek.

31.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – temná doba v temném kraji

Mučení, upálení, stětí, věznění bez soudů v kraji hlubokých lesů a čisté vody. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal pod koberec lesů to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko.

21.1.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – kdy jindy, když ne teď?!

Před usnutím se mi honily hlavou útržky z celého dne. Byl to parádní den, ale dobře se mi nespalo. Házela jsem s sebou v hamace jako ryba v síti. Svoji spolunocležnici jsem určitě budila.

15.1.2024 v 7:26 | Karma: 16,60 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – jak se vaří dobrá nálada

Bylo studené podzimní ráno, slunce neochotně poslalo první paprsky na zem. Po nočním společníkovi nezbyly v trávě stopy, překryla je rosa.

8.1.2024 v 7:41 | Karma: 15,45 | Přečteno: 424x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – a prdí taky jeleni?

Hulákání jelenů k ránu ustalo, přesto jsem vstávala ještě za tmy. Podzimní dny se krátily, nebyl čas dlouho spát. Polský chlapík si přispat mohl, já ale měla před sebou delší cestu.

1.1.2024 v 7:44 | Karma: 19,99 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 18,27
  • Průměrná čtenost 361x
Jsem dáma v nejlepším věku. Mám slušné vzdělání a zajištěné postavení. Zblázním se jen párkrát do roka. Třeba tak, že vyrazím na toulky - nejenom Šumavou.

Seznam rubrik