Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dáma na rozcestí – a nekorektní příspěvek na téma žítkovské bohyně

Kdybych byla novinářkou a chtěla napsat vyvážený článek o bohyních na Kopanicích, něco bych si k tomu nastudovala a pak odjela nejlépe do Žítkové.

Tam bych udělala rozhovor s majiteli chaloupky po poslední žítkovské bohyni, se starostkou a s kýmkoliv, kdo by mi byl ochotný říci pár vět.  Možná bych napsala i něco o turistice spojené se žítkovskými bohyněmi. Pak bych udělala pár fotek líbezných chaloupek a krajiny. Popsala bych, že bohyně byly ženy – léčitelky a vědmy, které žily na Kopanicích. Tedy v okolí obcí Žítková, Vyškovec, Vápenice a Lopeník.  Bohyně svoje znalosti předávaly dcerám a tradice „bohování“ se tak udržovala v okolí po staletí. Bohyně fungovaly jako prostřednice mezi Bohem a lidmi i jako léčitelky.  Vyhledávali je lidé z Čech, Slovenska i Maďarska.  V ideálním případě by článek vyšel v časopise pro ženy a já bych měla na svačinu.

Mám tu výhodu, že novinářka nejsem. Můj pohled může být zcela neobjektivní.  Už před lety jsem se zamilovala do povídek paní Legátové. V padesátých letech učila děti z Kopanic a zkušenosti s krajinou a lidmi přenesla do svých „Želar“. Ani literární fikci Kateřiny Tučkové jsem nevynechala. Od beletrie vedla cesta k etnografii (Dobšovičová, Holuby a další), přečetla jsem i povídky pátera Hofera. Ale ani po přečtení půl metru knih jsem nebyla o moc moudřejší.

Kopanice, to přeci nejsou jenom „bohyně“. Ostatně, ony samy si tak ani neříkaly.  Bylo to označení spíše hanlivé – protože vzývaly Boha. Ony samy „vyčítaly“ nebo „čítaly“ z vosku a vody.

Kopanice, to jsou chloupky usazené v kopcích. Jsou to lidé svébytného jazyka i kultury. Je to území, které patřilo k těm nejpozději osídleným u nás a také k těm nejchudším. Lidé se odlišovali jmény, nářečím i zvyky od všech ostatních v okolních obcích. Má se za to, že většina osadníků Kopanic pocházela z Uherského království, především  z Pováží, ale jde patrně o původně rusínské obyvatelstvo, které přešlo přes Horní Uhry až na Kopanice. Proto byly jejich povaha, kroj i zvyky odlišné. 

Na Žítkovou jsem tedy nešla kvůli bohyním, ale kvůli sobě. Abych si uměla představit, jak se tam žilo. Cizinec jako já to určitě nemůže posoudit. Ale můžu se o to alespoň pokusit. Asi jako herec, co si obuje staré boty a „stane se“ tulákem. Podobně, jako jsem si o pár set kilometrů zpět na západ, v tom „vykousnutém“ kousku na Loučovicku, vysoko nad Lipnem, představovala, jak se žilo německy mluvícím obyvatelům, kteří to měli do Čech tak daleko, že to mohlo být klidně na konci světa.

Chalupy a chaloupky

Jak se tedy na Kopanicích podle mne žilo?  

Představte si, že žijete v chalupě na vršku takové pěkné sjezdovky, řekněme kilometr dlouhé, spodek má sklon červené sjezdovky a vršek je pěkná modrá sjezdovka. Na záda si vezměte nůši.  Pokud nemáte, tak alespoň batoh, ale ten s tou kovovou kostrou, co do zad tlačí. Do ruky kosu a jděte kilometr po sjezdovce pěšinou dolů. Nasekejte trávu, naložte si takových deset, patnáct kilo a jděte nahoru. To si párkrát zopakujte a máte nasekanou trávu pro krávu. Pokud jste dost bohatý a  máte ji.  Většinou ji neměli. Jen kozu, drůbež a hromadu dětí.

Děti chodily do školy stejnou cestou – malé do Starého Hrozenkova nejméně tři kilometry z kopce dolů a tři nahoru. Větší - do měšťanky 12 kilometrů do Bojkovic a dalších 12kilometrů  zpět.  Ještě v padesátých letech minulého století. Ostatně elektřina tam dorazila také počátkem padesátých let.

Chlapi pracovali většinou v lese nebo chodili za prací na stavby a doma nebyli. A pokud byli, nebylo to často jednodušší. Jak tam se pálilo a pilo!

Život tam musel být neskutečně těžký. Velké kopce, chalupy na nich roztroušené, všude daleko. Kdo tam chtěl vydržet, musel být nesmírně tvrdý. K sobě i druhým. Ženské zvlášť. Často musely zastat práci pro chlapy, péči o hospodářství i péči o děti. Z těch, které byly tak tvrdé jako je nebroušený diamant, a které byly současně hluboce zbožné – po svém způsobu, tak z těch se stávaly vědmy, zpovědnice, léčitelky, znalkyně duše člověka i přírody.

Tak takhle nějak se tam podle mne žilo. Do jisté míry asi žije stále. Po svém způsobu.

Já si do Kopanic došla pro zážitek, který si neumím rozumem vysvětlit, nedá se zvážit ani změřit. Není to nic ke sdílení.

Z Kopanic si tak odnáším úctu ke všem, kteří tam žili a dokázali hospodařit. Nebylo to snadné v minulosti a není snadné ani dnes. Ten kraj si ale zaslouží, aby tam nevyrostly obří hotely. Zaslouží si návštěvníky, kteří tam jedou za krajinou a lidmi v ní. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Blanka Veltrubská | pondělí 26.12.2022 7:56 | karma článku: 23,42 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – Centralizační a internační klášter Králíky

Věznění bez soudů, nucená práce v kraji hlubokých lesů. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal do nejzazších koutů republiky to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko-Králický výběžek.

31.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – temná doba v temném kraji

Mučení, upálení, stětí, věznění bez soudů v kraji hlubokých lesů a čisté vody. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal pod koberec lesů to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko.

21.1.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – kdy jindy, když ne teď?!

Před usnutím se mi honily hlavou útržky z celého dne. Byl to parádní den, ale dobře se mi nespalo. Házela jsem s sebou v hamace jako ryba v síti. Svoji spolunocležnici jsem určitě budila.

15.1.2024 v 7:26 | Karma: 16,60 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – jak se vaří dobrá nálada

Bylo studené podzimní ráno, slunce neochotně poslalo první paprsky na zem. Po nočním společníkovi nezbyly v trávě stopy, překryla je rosa.

8.1.2024 v 7:41 | Karma: 15,45 | Přečteno: 424x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – a prdí taky jeleni?

Hulákání jelenů k ránu ustalo, přesto jsem vstávala ještě za tmy. Podzimní dny se krátily, nebyl čas dlouho spát. Polský chlapík si přispat mohl, já ale měla před sebou delší cestu.

1.1.2024 v 7:44 | Karma: 19,99 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Koalice utne obstrukce. Chcete na hokej, to je celá pravda, řekla Schillerová

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  14:20

Přímý přenos Vládní pětikoalice prosadila, že o návrhu opozice na vrácení návrhu na zavedení korespondenční...

Při výbuchu a požáru ve sklepě domu na Přerovsku se zranily dvě ženy

10. května 2024  14:15

Při explozi ve sklepě rodinného domu v Jezernici na Přerovsku se dopoledne zranily dvě ženy. Výbuch...

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Bránit Charkov zamířily posily

10. května 2024  12:40,  aktualizováno  14:05

Ruské jednotky se pokouší prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti,...

Starší řidič oběma koly přejel ženu na přechodu, utrpěla mnohočetná zranění

10. května 2024  13:45

Starší řidič ve čtvrtek v Jeseníku vážně zranil ženu, která šla se psem po přechodu. Šofér ji...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 18,27
  • Průměrná čtenost 361x
Jsem dáma v nejlepším věku. Mám slušné vzdělání a zajištěné postavení. Zblázním se jen párkrát do roka. Třeba tak, že vyrazím na toulky - nejenom Šumavou.

Seznam rubrik