Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dáma na rozcestí - a jak se žije gorolům

Cestou po hranicích republiky mě zajímají příběhy krajiny a lidí v ní. Jak se tam, kudy jdu, žilo nebo žije místním?

Nejvýchodnější výběžek Čech, místo setkání hranic tří republik: České, Slovenské a Polské. Z Prahy víc než 4 hodiny cesty autem. Na mapě lesy a osady se jmény jako je Půlgruň, Gírová, Sťaté, Bařiny, městečka Hrčava nebo Bukovec.

Internet vydá něco informací pro turisty, obrázky dřevěných chaloupek v krásné krajině, informace o  zajímavých  komunálních volbách v Hrčavě a o tom, kdy se krajem mihl vlk nebo medvěd. Nic z toho by nemohlo být vzdálenější tomu, jak tady lidé skutečně žijí. Nebo alespoň tak, jak to vnímám já.

Chaloupky

 

Vlci tady sice dobrou noc nedávají, ale život tady byl i je tvrdý. Lidé žijící pod Slezskými Beskydami byli odpradávna zemědělci, pastevci a rolníci. Jablůnkovským průsmykem vedla důležitá obchodní cesta a současně to byla vstupní brána do Čech i pro vojska, která tudy kdy procházela. Pozůstatky opevnění  (šance) se dodnes nachází nedaleko Mostů u Jablůnkova.

Chudá políčka dávala víc kamení než úrody, pastviny jen těžko uživily velké rodiny.  Mladí lidé odcházeli za živobytím často do ciziny. Důležitým přivýdělkem bylo v minulosti i pašování. Pašovalo se všechno, co bylo zrovna v kurzu  - a za každého režimu. Polský špiritus (líh), koně, dobytek, prádlo, za socialismu elektronika.

 Významný vliv na zaměstnanost v regionu měl rozvoj Třineckých železáren (Werk) a výstavba železnice Bohumín-Žilina. Lidé už nemuseli tak často odcházet za prací do zahraničí a mohli současně dojíždět za prací i obhospodařovat svá políčka.

Na hranicích

Většina obyvatel nejvýchodnějšího cípu republiky dnes nežije v osadách, ale v obcích. Obec Hrčava, ležící přímo na hranici s Polskem má přibližně 250 obyvatel, nedaleký Bukovec více než 1 400 a Mosty u Jablunkova více než 3 500.  I nejmenší Hrčava má svoji školku a základní školu. Odhadem 30 % obyvatel regionu se hlásí k polské národnosti, v Mostech u Jablunkova i Bukovci jsou proto školy s polským vyučovacím jazykem. Většina obyvatel rozumí polsky, starší a střední generace si uchovala gorolské nářečí. Zásluhou národopisných souborů se gorolskému nářečí učí i děti.

 Za dalším studiem musí studenti dojíždět téměř třicet kilometrů do Třince a pak dál – do Ostravy, Brna nebo Prahy. Kdo vystuduje jaderné inženýrství, už se domů těžko vrátí. Pokud ano, bude se živit něčím jiným.

Říká se, že pod horami je gorol blíže Bohu i nebi a že teprve tam je opravdu šťastný. Platí to i dnes?

Jak se dnes žije lidem v nejvýchodnějším cípu České republiky jsem poznávala na příběhu čtyř sourozenců. Jména ani příjmení nejsou důležitá, ale myslím, že nejenom místní budou vědět, kdo to je.

V městečku kousek od místa, kde se setkávají hranice tří republik, se narodili čtyři sourozenci. Tři sestry a chlapec. Sotva dospěli a dokončili studia, rozletěli se do světa. Nejstarší sestra do Anglie, další do Skotska, bratr do Kanady a poslední sestra nejblíže – na vysokou školu do Prahy.

Daleko od domova žili roky. V žádném parku ani v lesích ale nebyla tráva tak voňavá, louky tak krásné a lesy na podzim tak barevné, jako jsou ve Slezských Beskydech. Postupně se po letech začali vracet domů. S sebou přivezli něco peněz a hodně zkušeností. Dnes je jim okolo třicítky. Naučili se stát na vlastních nohách a postarat se o sebe.

Bratr se věnuje práci se dřevem, s jednou ze sester koupili turistickou chatu a postupně ji citlivě renovují.  Mladý muž se věnuje rekonstrukci a sestra má na starosti provoz a pronájem pro turisty. Další sestra ještě cestuje a věnuje se malbě. Její obrazy zdobí každý z domů, kde sourozenci působí.

Nejstarší sestru si nové zaměstnání vybralo samo. Jednou měla sen, kdy se jí zdálo, že má kavárnu a pražírnu kávy. Do té doby znala kávu tak na úrovni zákazníka Starbucks. Vystudovala baristické kurzy a kurzy pražení kávy, pořídila si vlastní pražírnu a s pomocí bratra postavili malou dřevěnou kavárnu s výhledem do údolí. Postupně si ji našli nejenom turisté, kteří okolo prochází, ale i odběratelé kávy. Současně provozují s bratrem i další ubytování pro turisty.

Kavárnička

Čtyři sourozenci, každý jiný. Drží ale spolu, vzájemně se doplňují, podporují se a současně stojí na vlastních nohách. Šikovné ruce a zdravý rozum. Nezbývá, než jim přát, ať se jim daří a ať stojí vzájemně při sobě.

Tak takhle nějak se žije v nejvýchodnějším výběžku České republiky.

Autor: Blanka Veltrubská | pondělí 27.2.2023 7:57 | karma článku: 17,96 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – Centralizační a internační klášter Králíky

Věznění bez soudů, nucená práce v kraji hlubokých lesů. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal do nejzazších koutů republiky to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko-Králický výběžek.

31.3.2024 v 8:00 | Karma: 18,27 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Historická vsuvka – temná doba v temném kraji

Mučení, upálení, stětí, věznění bez soudů v kraji hlubokých lesů a čisté vody. Jako by každý režim v temných dobách naší historie zametal pod koberec lesů to, co se mu nehodilo. I takový může být pohled na Jesenicko.

21.1.2024 v 8:00 | Karma: 15,11 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – kdy jindy, když ne teď?!

Před usnutím se mi honily hlavou útržky z celého dne. Byl to parádní den, ale dobře se mi nespalo. Házela jsem s sebou v hamace jako ryba v síti. Svoji spolunocležnici jsem určitě budila.

15.1.2024 v 7:26 | Karma: 16,60 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – jak se vaří dobrá nálada

Bylo studené podzimní ráno, slunce neochotně poslalo první paprsky na zem. Po nočním společníkovi nezbyly v trávě stopy, překryla je rosa.

8.1.2024 v 7:41 | Karma: 15,45 | Přečteno: 422x | Diskuse| Ona

Blanka Veltrubská

Dáma na rozcestí – a prdí taky jeleni?

Hulákání jelenů k ránu ustalo, přesto jsem vstávala ještě za tmy. Podzimní dny se krátily, nebyl čas dlouho spát. Polský chlapík si přispat mohl, já ale měla před sebou delší cestu.

1.1.2024 v 7:44 | Karma: 19,99 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 18,27
  • Průměrná čtenost 361x
Jsem dáma v nejlepším věku. Mám slušné vzdělání a zajištěné postavení. Zblázním se jen párkrát do roka. Třeba tak, že vyrazím na toulky - nejenom Šumavou.

Seznam rubrik